Dagbesteding volwassenen

 Dagbesteding volwassenen zorgboerderij Leestensch Hof.

Dagbesteding volwassenenDe doelstelling voor de deelnemers dagbesteding op Leestensch Hof is tweeledig: ze zorgen, samen met de vaste krachten, voor het welzijn van onze paarden, waarbij individuele ontwikkelingen van cliënten gevolgd en gestimuleerd worden. Tevens wordt er ingespeeld op behoeften vanuit een eventuele hulpvraag en aangesloten op verschillende werk- en denkniveaus.

Voor de dagbesteding geldt: iedereen krijgt een persoonlijke benadering, hoewel er veel in groepsverband plaatsvindt. Samen hebben we één doel voor ogen: het welzijn van de paarden in de breedste zin van het woord. Daar valt dus onder dat wij gezamenlijk zorg dragen voor de primaire levensbehoeften van het paard: voedsel en water.  Verder is iedereen mede verantwoordelijk voor een schone stal en omgeving, verzorging en beweging.

Vanuit deze 4 aspecten (voedsel, huisvesting, verzorging en beweging), werkt ieder individueel aan zowel de toestand van het paard als zijn eigen welzijn en ontwikkelt zo tevens vaardigheden die praktisch zijn in het dagelijks leven.

deelnemers dagbesteding op Leestensch HofHet werken met paarden heeft nog een heel belangrijke meerwaarde: het paard is een dier dat als een van de weinigen in staat is je een spiegel voor te houden en weerkaatst eigen gedrag. Een actie zal een reactie van het paard tot gevolg hebben. Er is voortdurend communicatie nodig.
“Een paard reageert op wat het ziet en voelt, direct en alleen op wat je doet, en niet
op wie je bent. Het reageert instinctief op de signalen die je uitzendt, op jouw lichaamstaal. Het paard reageert op liefdevolle aanrakingen, een fijne borstelbeurt, maar ook op brutaal en/of impulsief gedrag. Daardoor houdt het paard de mens een spiegel voor, want doordat het paard volkomen eerlijk is in zijn gedrag en reactie wordt de mens met zijn eigen gedrag geconfronteerd”.
Het dagbestedingsprogramma wordt geboden op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9.00 uur tot 15.15 uur. Op woensdag loopt het programma van 9.00 uur tot 15.15 uur.

Voor informatie of aanmelden kunt u contact opnemen via de website.

(bronvermelding: Western Natural Horsemanship website, artikel geschreven door psychotherapeute Mirjam Haffmans)